„...НЕ ОЗНАЧАЄ, ЩО БІБЛІОТЕКИ ТА КОМП’ЮТЕРИ ПРОТИСТОЯТЬ ОДИН ОДНОМУ, НАВПАКИ, ЇХ ЗВ’ЯЗОК ПОВИНЕН МІЦНІТИ. КОМП’ЮТЕР ПОКЛИКАНИЙ НАБЛИЖАТИ ІНФОРМАЦІЮ ДО ЛЮДИНИ, А БІБЛІОТЕКА – СПРИЯТИ ЇЇ ДУХОВНОМУ РОЗВИТКУ ” (Тюліна Н. І.)


вівторок, 26 листопада 2019 р.

Переводимо пенсію з пошти в банк : роз'яснення Пенсійного гіда


Сьогодні ПЕНСІЙНИЙ ГІД консультує жительку Харківщини Ельвіру Валентинівну. Вона 23 роки одержує пенсію на пошті, однак з нового року бажала б перевести виплату на банк. Тож хотіла почути аргументовану відповідь, чи варто це робити.


– Я одержую пенсію давно, цього року мені виповнилося 78, розповідає Ельвіра Валентинівна. – Тож звикла щомісяця, ніби за годинником,
ходити на пошту по свою пенсію. Проте вік бере своє і в кількагодинній черзі мені тепер стояти дедалі важче. Думала, може, попросити, щоб листоноша приносила пенсію додому, однак зараз там скорочують штати, на листонош велике навантаження й точнісінько в день виплати пенсію можуть не дати...А для мене це питання принципове. Діти кажуть,щоб не морочила голову й переводила пенсію набанк, а мені якось боязко: чи справлюсь я із цими банкоматами, чи надійно це. Порадьте, як бути?

– Справді, ваші діти мають рацію: сьогодні, у XXI столітті, щоб отримати пенсію, особливо в місті, необов'язково цілий день чекати на листоношу чи штовхатися в черзі на пошті, зруч­ніше одержувати свої „кровні» на пенсійну банківську картку. Це надійний та комфортний для пенсіонера спосіб, адже мережа банків, які мають право виплачувати пенсію, нині доволі розгалужена, і відділення банку, найімовірніше, буде до вас ближче за поштове. Тим більше, що після оформлення банківської картки потреба повсякчас ходити у відділення банку взагалі відпаде, бо ви зможете в будь-який час знімати гроші в найближчому банкоматі чи розплачуватися карткою в торговій мережі.
  Є ще одна перевага: можна оформити додаткову картку, якщо ви колись, наприклад, захочете, щоб вашу пенсію одержав хтось із близьких. Та це ще не все. Уявіть таку ситуацію. Ви отримуєте пенсію на пошті, однак з якихось причин не змогли забрати виплату до 25 числа – і все, ваш „пен­сійний потяг” цього місяця пішов: невиплачені кошти можна буде одержати лише наступного міся­ця. А от „банківські” гроші, на відміну від „поштових”, чекатимуть вас стільки, скільки треба, і бу­дуть доступні в будь-який час після надходження на рахунок.
Процедура зняття готівки з рахунку через банкомат за допомогою картки й розрахунку „пласти­ком” у магазині також зовсім нескладна. Ви спробуєте один-два рази, а потім навіть не уявлятиме­те, як раніше обходилися без цього простого сервісу.

    – А чи не станеться так, що я виберу для виплати пенсії банк, а він   збанкрутує, тоді вийде,що плакали мої гроші? 

– Перелік банків, у які пенсіонер може звернутися для оформлення банківської картки, ви­значає Конкурсна комісія Міністерства фінансів на основі висновків Національного банку про їх фінансовий стан. Тобто банки із сумнівною репутацією до виплати пенсій просто не допускають, тож не варто перейматися щодо надійності банківської установи. У будь-якому разі, навіть якщо припустити, що банк, у якому ви одержуєте пенсію, визнають неплатоспроможним, в Україні іс­нує Фонд гарантування вкладів фізичних осіб, і пенсійні кошти вам обов'язково повернуть.

– Добре, а оформлення банківської картки – дуже складна процедура?

– Абсолютно нескладна. Для того щоб почати отримувати пенсію че­рез банк, треба зібрати нехитрий набір необхідних документів і піти в ту фінансову установу, яка вам подобається: або розміщена поряд із домом, або зацікавила вас певними пропозиціями чи умовами. Маю зазначити, що кожен банк пропонує індивідуальні програми для пенсіонерів та надає певні переваги. У одних це безплатне обслуговування, у других – цікава бонусна програма, у третіх – високі ставки за депозитом чи відсотки на залишок коштів тощо. Тому важливо уважно вивчити банківські пропози­ції і вирішити, що підходить саме вам.
    Банківська установа цікава також тим, що тут можна не тільки зберегти, а й примножити „копійку”. Наприклад, якщо ви не зні­матимете всі гроші відразу, то на залишок коштів на рахунку бан­ки нарахують відсотки, іноді такі самі, як за строковими депозита­ми, водночас гроші можна зняти в будь-який час.
    Ще один привід взяти участь у пенсійних програмах бан­ків – додаткові відсотки під час відкриття депозитного ра­хунку. Зазвичай пенсіонерам платять вищі ставки (на 0,30,5%), ніж звичайним громадянам. До того ж якщо відкрити вклад із можливістю поповнення, то переказ коштів із поточного рахунку на депозит здійснюється безплатно. Якщо зважити, що нині процентні ставки знизилися, то  надбавка навіть у 0,5% може бути суттевою підмогою для вкладника. Тож  не соромтеся зайвий раз поцікавитися в працівників банку, чи не маєте  ви як пенсіонер приємних бонусів до свого рахунку.

Для того щоб перевести пенсійну виплату на банківську установу, потрібно:
завітати в будь-яке відділення вибраного вами банку, маючи при собі такі документи:
 – паспорт,
 – ідентифікаційний код,
 – пенсійне посвідчення;
 У відділенні звернутися до будь-якого працівника
  – він спрямує вас до компетентного колеги; 
 –  укласти договір, відкрити рахунок і написати від­повідну заяву до Пенсійного фонду, у якій зазначити реквізити банківського рахунку. Як ва­ріант, заяву можна залишити у відділен­ні банку, а працівники фінансової установи самі передадуть її до Фон­ду. Можна також відвезти заяву до пенсійної установи самостійно. Ви­бір за вами.

Зверніть увагу !

Під час відкриття пенсійного рахунку треба поцікавитися, чи обмежує банк рух коштів на рахунку (чи можна, окрім пенсій, класти на рахунок інші кошти), які відсотки на­раховують на залишок коштів і на яких умовах, чи зніма­тимуть кошти за додаткові функції: СМС-інформування тощо. Для контролю за рухом коштів все-таки варто підключити послугу СМС-банкінгу. Вона коштує кілька гривень на місяць, однак дуже зручна. Якщо на ваш рахунок надходять або з нього списують кошти, то вам
одразу надходить СМС-повідомлення. Тобто ви знатимете про зарахування пенсії та про те, яку суму з вас зняли під час розрахунку карткою в магазині. Ви маєте бути в курсі всіх своїх фінансо­вих справ!

   Уся процедура оформлення пенсійної картки й пакета докумен­тів у будь-якому банку за законом є безкоштовною. За пенсіонером та­кож зберігається право в будь-який час відмовитися від послуг одного банку на користь іншого або ж перейти на обслуговування у відділення пошти.

Свій пенсійний рахунок клієнт може заповідати спадкоємцям

Ельвіра Валентинівна подякувала ПЕНСІЙНОМУ ГІДУ за роз'яснення і зазначила, що, можливо, не чекатиме нового року, а займеться питанням оформлення пенсійної банківської картки невідкладно.

Якщо ви або ваші знайомі також маєте актуальні пенсійні запитання, звертайтеся в редакцію – ПЕНСІЙНИЙ ГІД допоможе з ними розібратися.

Використана література :
  Переводимо пенсію з пошти в банк : роз’яснення Пенсійного гіда
 // Пенсійний курєр. – 2019. – 22 листоп. (№ 47). – С. 3.  


Немає коментарів:

Дописати коментар